מה אני אגיד לכם?
כבר יצא לי לפגוש מאות ילדים, ולא היה ילד אחד שהתנגד להיות במטבח.
המטבח הוא אחד החדרים הפופולאריים של הבית, כולם עוברים בו מספר פעמים ביום, ולא רק אוכלים בו.
גם יוצרים מאכלים, ריחות וטעמים, טועמים ונוגעים במרקמים, מתנסים בבישול ואכילה ואפילו מתאמנים ומשיגים מיומנויות מוטוריות וקוגניטיביות קריטיות להתפתחות.
בעיניי את הילדים צריכים להכניס למטבח, בלי תנאים.
הילדים הפרטיים שלי התחילו להיחשף למטבח כשהיו עוד במנשא (טוב כי זו הדרך היחידה שהם היו רגועים). מהמנשא, לילדיים, מהידיים לעמידה על כסא, ואז לשרפרף, וכיום 2/3 מהם כבר לא צריכים שרפרף.
היום הילדים שלי מבשלים, כל אחד לפי הרצונות שלו, הם אוהבים לבשל – ואני אוהבת לאכול את מה שהם מבשלים.
אבל מה עם כל הלכלוך והבלאגן??? אתם בטח שואלים.
יש לכלוך ויש בלאגן, אבל הם מקפידים לסדר אחריהם (גם אם הם עושים מאמץ ועדיין מלוכלך, זה עובר אצלי).
יש לי שיטה שעוזרת להם לשמור על סדר, ואני רוצה לחלוק אותה איתכם.
תכנון מראש – כל בישול כולל תכנון מראש. מהו המתכון? האם ההורים מסכימים וזמינים? מתי נרצה לאכול את המאכל? האם יש מספיק זמן להכין אותה? האם יהיה לי מספיק זמן לסדר ולנקות? מי יוכל לעזור לי גם בסוף?
כלים נדרשים – יש לקרוא את המתכון בקפידה, אם צריך אפשר לקרוא יחד עם מבוגר. במתכון יש הוראות הכנה ויש מצרכים אך לא תמיד ברור אילו כלים צריך שיהיו זמינים. אפשר להיעזר במבוגר ולהכין הכל מראש. כשמתחילים מסודר, המטבח יהיה יותר מסודר.
ארגון המצרכים והכלים – לפני שמתחילים בהכנת המתכון יש לאסוף את כל המצרכים והכלים הנדרשים לפי המתכון. מדוע? ארגון מראש חוסך זמן ומאפשר לנו להתרכז בתהליך הבישול ולא בחיפוש הכלים או המצרכים מארונות המטבח והמקרר. ארגון מראש יאפשר לנו להתמקד במה שבאמת חשוב – להריח, לגעת, לטעום, וליהנות מהחוויה המשותפת בנחת.
כשרואים שיש הכל, מתחילים בהכנות – אם כתוב לנו במתכון, למשל: בצל קצוץ, אז לפני תחילת הבישול, נקצוץ בצל. אם יש במתכון רשימה של תבנילים, ניתן לשפוך את כל התבלינים לקערית, מראש. אפשר לקלף ולחתוך מראש, להכין שקית אשפה, ועוד.
ועכשיו בודקים שיש לנו הכל, ואפשר להתחיל. שלב הבדיקה חשוב, כי לפעמים לא שמים לב, ותוך כדי ההכנות צריך לעצור הכל ולחזור אחורה. שלב הבדיקה חוזר ל עצמו כל הזמן: בודקים ששפכנו הכל לקערה, בודקים שמשטח העבודה נקי או בודקים שלא פספסנו אף שלב.
יכול להיות שכל פעולות התכנון וההכנה ייראו לכם מאולצות או לא טבעיות, אבל אלה הרגלים טובים המסייעים בעבודה על תפקודים ניהוליים (מיומנויות שיכולות מאוד לעזור להם בחיים:)). בישול נעים!