הפרעה נוירו-התפתחותית גנטית
הפרעת קשב ופעלתנות יתר (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית בעלת רקע גנטי, שכיחותה בילדים מוערכת בכ- 7%-10% מילדי בית ספר וכ- 2%-6% מילדי הגן. סימפטומים וליקויים תפקודיים של ADHD נמשכים לבגרות ב 57% מהילדים שאובחנו. מדובר בהפרעה נוירו-קוגניטיבית כרונית הנמשכת לאורך רצף החיים כולו ומערבת ליקויים בתפקודים ניהוליים עם מגוון רחב של השלכות המעכבות השתתפות ופוגעות באיכות החיים.
הפרעה שקופה
הפרעת קשב ופעלתנות יתר היא חוויה סובייקטיבית ולכן היא "שקופה", לא רואים ADHD מבחוץ. זו הסיבה שלעיתים קרובות לא מצליחים לזהות את ההפרעה מספיק מוקדם, לא מגיעים לאבחון ולא מקבלים בזמן טיפול והדרכה. אבחון וטיפול מדוייק לילד ולהורים יביא לשיפור בתפקוד, יעלה את תחושת המסוגלות ואת איכות החיים.
לעיתים קרובות מבוגרים עם ADHD חושדים שיש להם הפרעת קשב בעקבות אבחון של ילדיהם או קרובים להם ולא יכולים לשייך את הקשיים והאתגרים שלהם להפרעה.
"כולם ככה.."
ADHD היא חוויה ולכן ישנה התחושה אצל ילדים ומבוגרים שלמעשה "כולם ככה…": "לכולם יש הרבה מחשבות רצות בראש", "לכולם אין סבלנות לעמוד בתור", "לכולם משעמם בשיעור", "לכולם אין כוח לקום בבוקר" "לכולם לוקח שעה להתארגן" "אף אחד לא באמת נרדם מהר בלילה" ועוד ועוד.
לא כולם ככה. באמת שלא. יש כמובן רמות שונות של תפקוד, וההפרעה יכולה לאתגר יותר או פחות בתקופות שונות בחיים.ADHD באה לידי ביטוי אצל כל אחד בצורה אחרת.
מתי צריך אבחון וטיפול?
ישנם ילדים ומבוגרים עם ADHD ללא קשיים בתפקוד היומיומי. אך בעיניי, כשיש חשד – כדאי להיות עם היד על הדופק, להיות מודעים להפרעה ולהשלכות שלה ולזהות את הקושי במידה והוא עולה.
לעיתים קרובות, ילדים ומבוגרים עם ADHD מסתובבים בעולם עם תחושה שהם פחות טובים או פחות מוצלחים מאחרים: מצד אחד, חושבים ש"כולם ככה" אבל רק אני לא מצליח, ומצד שני לא מודעים לכך שיש סיבה מאוד ספציפית לקושי. אז אם אתם שואלים אותי, מתי ללכת לאבחון וטיפול? כמה שיותר מוקדם.
לא תמיד צריך למהר ללכת לאבחון ADHD
פעמים רבות יש עוד תחנות בדרך. אם רואים סימנים לקשיי קשב ופעלתנות יתר אצל הילדים – כדאי להתחיל תהליך של הדרכה, להעלות דברים למודעות, לקבל כלים להתמודדות יומיומית. ילד המגיע לריפוי בעיסוק עם חשד לקשיי קשב יקבל כלים לביצוע מיטבי של משימות כדי לא להגיע לתחושת תסכול וירידה בתחושת המסוגלות. במידה והמרפאה בעיסוק ממליצה – בשיתוף ההורים, הגננת או המורה, או גורמי מקצוע נוספים במערכת – יש להגיע לאבחון מסודר ל ADHD אצל גורם מוסמך ומקצועי.
יש לך חשד שיש לך או לילדייך ADHD? כדאי להתייעץ ולוודא שאתם חיים עם זה בטוב.